Veers Schotse (R) uitje

Afgelopen zaterdag 4 november hebben we een erg geslaagde najaarsbijeenkomst gehad. We waren dit keer de gehele middag te gast in De Schotse Huizen. Er waren bijna 30 deelnemers, waarvan ook een aantal introducees. Het was erg leuk om elkaar weer te ontmoeten en tussen de verschillende programmaonderdelen door met elkaar bij te praten.

De ontvangst was in de Beeldenzaal, waar Anton Bolier achter de vleugel een zeer prettige sfeer creëerde. Een ieder had het regenachtige weer getrotseerd en liet zich de koffie en thee met de Zeeuwse en Schotse lekkernijen goed smaken.

Wim Meijer, de nieuwe directeur van het Veers Museum, leidde ons een groot deel van de middag door het programma met als hoofdthema de verbinding tussen Veere en Schotland door de eeuwen heen. Hij is niet alleen een boeiende verteller, maar beschikt ook over een enorme brede kennis van de historie.

De aftrap was zijn verhaal over de geschiedenis van Veere in een vierluik: de periode van de Heren van Borssele toen Veere tot bloei kwam en de unieke handelsbetrekkingen tussen Veere en Schotland ontstonden, de Napoleontische tijd en het verval van Veere, de visserij die van Arnemuiden naar Veere verhuisde en tenslotte de hedendaagse tijd waarin het toerisme voor Veere van belang is. Wim Meijer vertelde ons ook, dat de komende twee jaar de inrichting van het Veers Museum ingrijpend zal veranderen. De permanente tentoonstelling zal worden ingericht aan de hand van dit vierluik van de geschiedenis van Veere. Musea uit Schotland en ook uit België zullen delen van hun collectie in bruikleen geven aan het Veers Museum.

Vervolgens is de directeur wat dieper ingegaan op invloed van de handelsbetrekkingen tussen Veere en Schotland. Het was erg leuk om te horen dat juist in deze tijd er weer grote interesse is vanuit Schotland om de banden met Veere, het Europese vasteland, aan te halen én dat dat zeker wederzijds is. Uitwisselingen, wederzijdse bezoeken, maar ook historisch onderzoek zijn het gevolg daarvan.

Voor sommige van onze leden riep dat oude herinneringen op, omdat wij, de Vrienden van Veere, in het verleden een gezamenlijke reis naar Schotland hebben ondernomen. En er is toen zelfs een zitbank geschonken aan Schotland. Dus wie weet kunnen we dat bankje binnenkort nog eens gaan opzoeken (na dit uiteraard met de leden te hebben overlegd!).

Na de lezing en de pauze werden we op de bovenverdieping verwelkomd door Peter Maljers en zijn vrouw Rita, beiden respectievelijk gekleed in een Schotse kilt en een Schotse rok met traditionele attributen. Peter is zeer bekend met de tradities rondom het dragen van de “great” kilt en andere varianten. Hij gaf een interessante demonstratie van het vouwen van de Tartan (de klassieke ruitstof) tot een kilt. Uw voorzitter had zich vrijwillig gemeld om gekleed te worden in de “great kilt “. Dit leverde de nodige hilariteit op. Wim Meijer had de Veerse Tartan (een uniek Schotse ruit patroon van het Veers Museum) bij zich en vertelde verder over de verstrekkende politieke en godsdienstige invloed van het handelsslot met de Schotten in Veere en omstreken.

Tenslotte verplaatsten wij ons naar de tijdelijke tentoonstelling over de traditie van de sport van het ringsteken en het sjeesrijden op Walcheren. Hier gaf Wim Meijer ons een toelichting bij de unieke objecten, die het museum voor deze tentoonstelling in bruikleen heeft gekregen van de Zeeuwse Ringrijdersvereniging en van privépersonen, zoals de familie Maljers. Eerder hebben we vanuit de Vrienden van Veere als eens een beker ter beschikking gesteld en dit jaar dus een aantal prijzen voor het sjeesrijden. Ook hier zullen wij als Vrienden van Veere meer aandacht en betrokkenheid gaan tonen in samenwerking met het Veers Museum.

Na Wim Meijer en Peter Maljers bedankt te hebben voor hun zeer prettige en interessante bijdrage was het tijd voor drankjes en hapjes, waar we wel aan toe waren. In de Beeldenzaal werd ter afsluiting van de dag in een geanimeerde sfeer gezamenlijk gegeten.

Zowel Ilse Loos als Ruud de Munck hadden heerlijke gerechten gemaakt tijdens de pauzes en het diner. En door Marianne Fastenau en anderen werd gezorgd dat alles op tijd klaar stond en opgeruimd werd. Bedankt allemaal.

Gezelligheid kent geen tijd dus zo omstreeks 20.00 uur zwaaiden we iedereen uit.

De aanpak van de nieuwe directeur van het Veers Museum leidt tot veel mogelijkheden om de samenwerking tussen de verschillende vriendenclubs in Veere te versterken. Voor het bestuur een mooi onderwerp om in het voorjaar bij de leden op terug te komen. We zien uit naar ons volgende evenement in het voorjaar van alweer 2024, de ALV.

Namens het bestuur,

Hartelijke groet,

Joop Wijminga (Voorzitter)

 

8 november 2023