De Vrienden van Veere bezoeken Middelburg

 

Het was een van de zeldzame zonnige dagen van het voorjaar 2023 dat de Vereniging Vrienden van Veere hun jaarlijkse uitje had georganiseerd. Het programma was dit keer in Middelburg met koffie, een rondvaart, lunchen, een bezoek aan de synagoge en afsluitend borrelen.

Ondergetekende vond het als nieuw lid best spannend, maar bij de binnenkomst in de Kloveniersdoelen was dat al snel over. We ontmoetten meteen Piet, ook een nieuw lid en later Tjeerd, ook een aspirant, dus dat schiep een band.

In het prachtige keldergedeelte van het restaurant druppelden de deelnemers één voor één binnen en lieten zich de koffie met appeltaart goed smaken. We waren met 22 man/vrouw/hen. Na de koffie was het een klein stukje lopen naar de rondvaartboot en al snel konden we allemaal aan boord en was het trossen los. Ik hoorde dat de meesten van ons dit nog nooit gedaan hadden en het was een leuke ervaring.

De eerste vier bruggen moesten we allemaal flink bukken en daarna begon het echt. De schipper vertelde onderweg allerlei wetenswaardigheden en gelukkig in twee talen, zodat de wat minder goed horenden iedere keer een tweede kans kregen. Het was teveel om op te noemen, een kleine bloemlezing: het oude sluisje met maar één paar deuren, het huis met een raam naast het dak, het smalste steegje en de namen van de verschillende kaaien en straten.

Na de rondvaart hadden we wat tijd over voor een stadswandeling Het was ook door de markt gezellig druk in Middelburg. Al snel was het tijd voor de lunch bij El Senso: tomaten- of uiensoep, kip- of zalmsalade en een lekker drankje daarbij. Het smaakte prima!

Toen was het tijd voor wat mij betreft het hoogtepunt van de dag; het bezoek aan de Synagoge van Middelburg. Aad Vos gaf een boeiend college over de geschiedenis van het Jodendom, de opkomst en het verval van de synagoge, het proces van wederopbouw, het gebruik door de Joodse gemeenschap en de details van het interieur. Veel indruk maakten de bronzen deuren met daar achter de Torarollen, de beveiliging, de fotocollages, kandelaars en lampen, het balkon en last but not least het mooie blauwe plafond.

Het was een heel interessant en samenhangend verhaal van Aad, waarbij hij vertelde over allerlei persoonlijke ervaringen en ontmoetingen. De synagoge uit 1705 staat in de achtertuin van het huis van de toenmalige familie Levi. In 1944 bij de bevrijding door de Engelsen raakte de synagoge zwaar beschadigd en bleef tot de start van de herbouw in 1993 een ruïne. Het is één van de oudste synagogen van Nederland en is als één van de weinige nu nog in gebruik tijdens de Sjabbat en andere Joodse feestdagen.

Als laatste deel van het programma gingen we terug naar de Kloveniersdoelen waar in de heerlijk zonnige tuin voor ons gezelschap de stoelen en tafels klaar stonden. We konden genieten van een paar drankjes en bitterballen. Joop keek terug op een zeer geslaagde dag van de VvV en bedankte met applaus voor de organisatie door Ilse, Marianne en Chris.

Tsja, en toen moest iemand een verslagje schrijven…

Ruud de Munck