De geschiedenis van de Vereniging Vrienden van Veere

In de oprichtingsvergadering werd vastgelegd dat de vereniging zich primair zou gaan richten op de historische en culturele aspecten van de ‘armlastige’ stad Veere, waarbij de vereniging niet alleen beschouwelijk zou zijn, maar ook actief.

Op voorstel van de voorzitter, Dr. Mr. W. Hugenholtz, werd besloten dat de leden tweemaal per jaar enkele dagen bijeen zouden komen om zich te verdiepen in de oude geschiedenis van de stad Veere. Hetgeen, zoals ‘plechtig’ omschreven in de notulen, onder andere “met vrucht kan geschieden door het organiseren van telkens enige lezingen over de historie van de stad.”

De aanvankelijke beschouwende en actieve aard van de vereniging heeft zich ontwikkeld tot een meer ontspannen karakter. Cultuur, historie, vriendschap en gezelligheid zijn de basiselementen van de huidige vriendenkring van Veere. Waarvan de burgemeester van Veere traditiegetrouw beschermheer/vrouw van de vereniging is.

Initiatieven en bijdragen waar we trots op zijn:

  • De Vrienden van Veere hebben meegedacht over de realisatie van de Veerse Gatdam waarmee het Veerse Gat werd afgesloten.
  • We hebben ons ingezet voor het behoud en herstel van de Grote Kerk in Veere. Mede dankzij onze inspanning werd de Grote Kerk het eerste Rijksmonument van Nederland.
  • Onze vereniging heeft de basis gelegd voor de oprichting van de Stichting Delta Cultureel. Deze stichting beheert nu de beide musea in Veere.

Projecten die we mede mogelijk hebben gemaakt:

                    • Herstel van monumenten zoals de Cisterne of de Stadhuisbeelden.
                    • Inrichting van de buitenruimte met stadsmeubilair.
                    • Inrichting van het stadhuis.
                    • De aanschaf van antieke voorwerpen of de restauratie hiervan.
                    • Inrichting van het Museum de Schotse Huizen.

We zijn er trots op dat we hiermee een steentje hebben bijgedragen
aan de luister en vitaliteit van huidige Veere.

 

Klik hier voor alle donaties >>