Het sjeesrijden is terug in Veere

Met veel genoegen breng ik kort verslag uit van het klassieke sjeesrijden, dat afgelopen zaterdag voor het eerst in jaren weer in Veere plaats vond. Uit de hernieuwde samenwerking tussen het Museum Veere, de Zeeuwse Ringrijdersvereniging (ZRV), de Stichting “Het Walchers Costuum” en de Vrienden van Veere is dit cultuur-historische evenement weer naar Veere gehaald. Weliswaar dit jaar nog slechts met vijf sjezen, maar voor volgend jaar zullen dit er zeker meer zijn. De verbinding hebben we vanuit de Vrienden van Veere gelegd tijdens onze voorjaarsbijeenkomst. Daar werd door Wim Maljers een lezing over het ringrijden gehouden, waarbij ook Wim Meijer, de nieuwe directeur van het Veers Museum aanwezig was.

Het evenement van afgelopen zaterdag duurde de hele dag. Er werd door de sjeesrijders, de koetsiers, met hun vrouwelijke ringstekers in verschillende rondes gestreden om de bekerprijzen voor het hoogst aantal gestoken ringen, de pollepel voor het steken van alle ringen in een enkele ronde én de prijs voor de best versierde sjees. Het gaat hierbij om de combinatie van de met echte bloemen versierde sjees, de versiering van het paard en de klederdracht van het paar op de sjees.

Er was veel belangstelling langs het parcours van uiteraard toeristen in Veere, maar zeker ook van onze eigen leden uit Veere. Aan het eind van de dag werden met een korte toespraak van de directeur van het Veers museum, Wim Meijer, en van onze eigen voorzitter Joop Wijminga de verschillende prijzen uitgereikt. Namens de Vrienden van Veere werden door Ilse Loos en Chris Koole, beiden in klederdracht, aan Celine van Keulen en Rudy Koets (hoe toepasselijk) twee manden met streekproducten aangeboden. Zij hadden de mooist versierde sjees.

Karin Verkerk

secretaris Vrienden van Veere

Veere 24 juli 2023