Zomercongres donderdag 26 mei 2022 (Hemelvaartsdag).

Veere, 28 april 2022.

Geachte Vrienden van Veere,

Hierbij ontvangt u de uitnodiging voor het zomercongres van 2022.

Vanwege corona hebben we 2 jaar lang niet voor dit congres bijeen kunnen komen, vandaar dat wij verheugd zijn u nu weer te kunnen uitnodigen. Het zal u opvallen dat we niet op de gebruikelijke 1e zaterdag van juni bijeenkomen, maar op donderdag 26 mei, Hemelvaartsdag. Het aparte programma dat onze evenementencommissie heeft opgesteld bestaat uit diverse onderdelen, welke zij niet op een andere datum op één dag bijeen konden brengen. Tijdens de laatste Algemene Ledenvergadering is afgesproken dat we de leden uit een 2-tal dagen zouden laten kiezen, maar dat was dus helaas niet mogelijk.

De lezing tijdens de Algemene Ledenvergadering van 12 maart j.l. stond in het teken van “Veere en Zeeland zien, horen, ruiken proeven en voelen”.

Ons zomercongres is op dit thema gebaseerd, zodat we wat we toen gehoord hebben nu persoonlijk gaan beleven.

Het wordt in ieder geval een beetje een verrassingsdag. Walcheren, overstroomd met toeristen vanwege het strand en de bekende badplaatsen, heeft nog een binnenland te bieden waar de meeste mensen nooit komen.

Het programma staat nog niet tot in details vast (er wordt nog gewacht op de bevestiging van een extra activiteit), maar ziet er in grote lijnen als volgt uit:

We verzamelen om 11.00 uur in Oostkapelle. De exacte plaats krijgt u nog van ons te horen, maar we zullen proberen een plek te vinden waar u gratis kunt parkeren.

Vandaar vertrekken we voor een rit met een paardentram. Deze paardentram, geschikt voor 38 personen, heeft ramen die helemaal open kunnen voor maximaal genieten van het Walcherse landschap in welhaast de mooiste tijd van het jaar. De paardentram blijft de rest van de dag tot onze beschikking, dus u kunt ook jassen en tassen hierin achterlaten indien nodig.

Voor een lichte lunch stoppen we bij Molen d’Arke waar iedere donderdag (dat komt dus mooi uit) het brood gebakken wordt van graan, dat daar gemalen wordt, van lokale boeren. Er is een keur aan soorten brood en er wordt het een en ander uitgelegd en uiteraard gegeten. Vooral lokale producten worden hierbij gebruikt.

We gaan verder door het mooie landschap waarbij u zult merken dat u Walcheren heel anders ervaart dan vanuit de auto of op de fiets. We maken onderweg nog een korte stop voor een verrassing.

Rond 16.00 uur komen we bij het Kaslokaal, een voormalige tuinderij, waar zich nu een theetuin bevindt. Afhankelijk van het weer zullen we daar binnen of buiten een uitgebreide Tea gebruiken, met zowel zoete als hartige gerechten. Kortom een complete maaltijd.

Het Kaslokaal is op zichzelf al een belevenis. Een leuk aangelegde tuin, waar het goed toeven is en die verbazend groot is. Met verrassende hoekjes, bomen, planten, moestuin. Alles wordt hier zelf gemaakt. Proef Walcheren is hier wel heel toepasselijk.

Rond 18.00 uur besluiten we deze dag in de hoop dat we u op een wat andere wijze kennis hebben laten maken met Walcheren.

De prijs voor deze complete dag is 59,00 p.p. Hierin zijn begrepen beide genoemde maaltijden incl. onbeperkt koffie en thee tijdens de maaltijden, vervoer e.d. (En dat is in deze dure tijd een compliment voor de activiteitencommissie waard!)

U kunt zich voor het zomercongres aanmelden via de website en/of door € 59,00 over te maken op rekeningnummer: NL83 RBRB 0852 2254 07 t.n.v. Vereniging Vrienden van Veere, onder vermelding van “zomercongres 2022”.  In verband met het beperkte aantal plaatsen in de paardentram adviseren wij u zich tijdig aan te melden, doch uiterlijk 19 mei. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen zal nog bekend worden gemaakt of we eventueel ook introducees welkom kunnen heten.

Met vriendelijke groet,

mede namens het bestuur en de activiteitencommissie,

W. M. Loos

secretaris.