Het zomercongres van 26 mei 2022

“ Een terugblik “ op een bijzonder zomercongres gehouden op donderdag 26 mei 2022.

Het beloofde een mooie dag te worden, de weergoden waren ons gunstig gezind en dat is wel fijn als je er met een paardentram op uit gaat. De deelnemers verzamelden zich bij het Kaslokaal te Oostkapelle waar de paardentram al gereed stond …maar nog geen paarden…

Allereerst de auto’s maar eens kwijtraken want de plek waar we zouden kunnen parkeren was nog geheel vol. Gelukkig was er aan de overzijde nog een mogelijkheid om te parkeren dus het was snel opgelost. Ondertussen waren de paarden Simon en Nelis gearriveerd en door Sjaco ingespannen zodat de rit kon beginnen nadat we er zeker van waren dat iedereen er ook was.

De tocht begon richting Oostkapelle waar we voor het dorp rechtsaf bij de rotonde gaan, de rondweg op, langs het huis van onze beschermheer ( of hij ons gezien heeft … geen idee)

Er werd koffie (uit Brasil) met Zeeuwse koekjes geserveerd en ondertussen vertelde onze koetsier bijzonderheden over dingen die we onderweg door de Manteling tegenkwamen.

Via de Munnikweg en Oostkapelseweg ging het weer terug naar het dorp waar we een stop maakten bij de molen d’Arke, waar we werden verwelkomd door de gastvrije bakker en zijn vrouw met een Kirr.  De bakker die van Franse oorsprong is, vertelde hoe hij en zijn  Nederlandse vrouw hier verzeild is geraakt. Ook de molenaar droeg zijn steentje bij en zo leerden wij een aantal interessante dingen over de molen. Leuk is dat hier alles met lokale ingrediënten ter plaatse gemaakt wordt van graan tot brood, dus je zou bijna van Single Malt kunnen spreken.

De lunch was voortreffelijk met verschillende soorten brood en kazen, ook afkomstig van lokale leveranciers. Met name de brie was overheerlijk en de smaak van het Zeeuws kruidenbrood bleef nog lang in de mond hangen.

Na de lunch zijn we weer ingestapt en onze twee PK tram kwam weer in beweging. We reden  Oostkapelle uit richting Serooskerke, waar we rechtsaf de Wijkhuijsweg in sloegen om zo buitenom de andere kant van Oostkapelle te rijden ( zoals Walchenaren zeggen, deur den óek) en zo een ronde rond de kerk tot stand kwam, want de kerktoren van Oostkapelle is bijna niet uit het zicht geweest.

Het leuke van zo’n rit met de paardentram is dat je veel meer ziet omdat het op een heerlijk rustig tempo gaat en Sjaco de koetsier wist ons over deze kant van Oostkapelle ook weer leuke dingen te vertellen.

Via de Oude Domburgseweg kwamen we Oostkapelle weer binnen waar gestopt werd bij het mooiste buskotje van Walcheren “Schoonoord” genaamd. Ilse vertelde ons over het fenomeen “spelerieën” , dit was een soort jaarlijkse rijdende huwelijksmarkt, want alle vrijgezelle boerendochters en boerenzoons reden mee. Om de spanning tussen de dames en heren wat op te lossen werd er een drankje geschonken Parfait d’amour genaamd. We hebben dit mogen proeven en ik begrijp wel dat men hier ook wat losbandiger van werd.

De laatste stop was weer bij het Kaslokaal waar Simon en Nelis werden uitgespannen en wij ter afsluiting van deze dag  een uitmuntende High tea hebben genoten, ook weer met producten afkomstig van de molen.

Zo hebben we (op de koffie na) genoten van Zeeuwse dingen wat ook de insteek van deze dag was.

Het was met recht een dag die in het teken stond van “Veere en Zeeland zien, horen, ruiken proeven en voelen”.

Ja…. en toen kwam de vraag van Joop: Wie wil er een verslag schrijven over deze dag?

Het bleef stil en  moest ik een beetje lachen en Joop heeft dit dus blijkbaar als een “ja ik wil dat wel doen” opgevat.

Dus vandaar dit stukje van mijn hand en ik hoop dat jullie dit met plezier hebben gelezen.

Peter Maljers